piątek, 28 lipca 2017


Kultura Góralska Zaklęta w Karczmie Czarda
-Sebastian, Chris, Michael, Stefan, Oliwia

Typowe góralskie jadło znajduje się w karczmie “Czarda.”  Wśród tradycyjnych góralskich potraw można skosztować polędwicę po juhasku, oscypki z grilla, pierogi z jagodami, baraninę dziczyznę z żurawiną i bigos.  W góralskiej Karczmie można wypić rózne regionalne drinki między innymi narąbana gazda, wino grzane z korzeniami, miód pitny trójniak, i herbata góralska “Watra”; herbata po z bójecku.  Można też kupić zwykłe drinki ale z góralskimi nazwami na przykład wsciekły harnaś, corny rusek, łokleponiec. Wszystkie przedmioty codziennego użytku są drewniane i wyglądają na niedokończone.  Na przykład poręcz wyglądają jak gałąź i krzesła wyglądają jak pnie. 

Karczmy w górach bardzo się różnią od barów w Krakowie.  Po pierwsze, muzyka zwykle w barach w Krakowie jest nowoczesna i nie jest grana na żywo.  Natomiast w Karczmie zespół zwykle gra tradycyjną muzykę cyganską.  Atmosfera w Karczmie jest jak typowa Polska biesiada gdzie wszysce są przyjacielskie zazwyczaj i siedzą, piją, jedzą i rozmawiają.  W Krakowie jest więcej młodych ludzi którzy bardziej trzymają się siebie ale również tańczą i szaleją.

Jedzenie w Karczmie i w barach różnią się od siebie.  W karczmach, kuchnia jest bardziej ciężkostrawną ale syta.  Natomiast w barach jedznie to glównie zakąski, które pasują do picia.  Ogólnie polecamy karczmę jeżeli szukasz tradycyjnego jedzenia, muzyky, i kultury góralskiej każdy, kto pójdzie do karczmy, powynien spróbować drinka “narąbanego gazdy,” i placki “po hajdusku,” bo to jest typowe jadło w karczmie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz